Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAC(V)-SOG

 

Military Assistance Command, Vietnam - Studies and Observation Group (Katonai Tanácsadó Parancsnokság, Vietnám - Tanulmányi és Megfigyelő Csoport)

A SOG a vietnámi háború egyik különleges egysége volt, amely szigorúan titkos bevetéseket teljesített Észak-, és Dél-Vietnámban, Laoszban, Kambodzsában és Dél-Kínában.

A SOG-ot a CIA segítségével hozták létre 1964-ben, támogatandó a Dél-Vietnámi Különleges Felderítő Szolgálatot, később a Stratégiai Technikák Igazgatóságát. Az egység közvetlenül a MAC(V) alatt szolgált, nem tartozott egyik haderőnemhez sem. 1972. április 30-án feloszlatták, és május. 01-én felváltotta a Stratégiai Technikák Igazgatóságának 158-as Támogató Csapata, amit 1973. március. 12-én oszlattak fel.

A SOG az összes haderőnemből toborzott embereket; főleg zöldsapkásokat, de rajtuk kívül SEAL-eket, ejtőernyősöket, tengerészgyalogosokat, valamint dél-vietnámi katonákat is; de repülős és folyami egységei is voltak. A SOG nemcsak kis felderítő egységekből (ún. Spike Team), hanem század nagyságú (ún. Hatchet Force) egységekből is állt, amelyek a szorult helyzetben lévő felderítőcsapatok kimentését végezték, illetve nagyobb támadásokban vettek részt, mint például a Son Tay hadifogolytáborban lévő katonák kiszabadítására indított sikertelen támadás.

A SOG irányítását három fő bázis végezte: a központi (CCC: Command Control Central), az északi (CCN: Command Control North) és a déli (CCS: Command Control South). A felderítő csapatok a CCN és CCC kötelékében főleg USA államok és kígyófajták neveit, míg a CCS alatt lévők főleg szerszámok neveit viselték. A csapatokban a vezetőt a One-Zero kódnévvel illették, a helyettest One-One-nak, a rádióst One-Two-nak hívták. A SOG egységek nem-hivatalos jelzését egy ismeretlen SOG katona tervezte oly módon, hogy az összes haderőnem képviseltesse rajta magát (Zöld Barett: US Army, repülős szárnyak: USAF, valamint horgony: USN és USMC). A csapatok a bevetéseken soha nem viseltek azonosító jelzéseket, sőt voltak, akik ÉVH (Észak Vietnámi Hadsereg) egyenruhájában harcoltak az álcázás érdekében. Ellenben a missziók között a táborokban a különböző Spike Team-ek saját tervezésű felvarrókat viseltek egyenruhájukon. A SOG másik ismertetőjele a CAR15 automata puska volt, amihez fejenként kb. 400 lőszert cipeltek az akciókban. A CAR15 mellett használtak az ellenségtől zsákmányolt fegyvereket, különböző géppisztolyokat (Thompson, Svéd K típus, stb.), Gyrojet pisztolyokat, sőt íjakat is!

A SOG öt fő feladata az alábbiakból állt:

1. Ún. "határt keresztező" küldetések; rajtaütéseket végeztek a Vietkong, a Vörös Khmerek, a Pathet Lao, és az ÉVH csapatain. Ezekben a küldetésekben összesen 57 amerikai katona tűnt el (MIA).

2. Az eltűnt katonák és lelőtt repülősök és a hadifoglyok felkutatása, valamint a kimentésükre érkező egységek irányítása, és segítése a mentési művelet alatt. (lásd BAT21 c. film)

3. Különleges ügynökök kiképzése és kihelyezése Észak-Vietnámba, megszervezendő a helyi ellenállásokat.

4. "Fekete" pszichológiai hadviselés: pl. hamis ÉVH rádióállomások telepítése É-Vietnámban

5. "Szürke" pszichológiai hadviselés: propagandaadások és röpcédula terjesztés.

Egyéb küldetések: az utak és hadtápvonalak megfigyelése, például a Ho Si Minh ösvényen (ahol a háború alatt 14 Spike Team tűnt el, valamint 10 további csapatot lerohantak és elpusztítottak az ellenséges erők), emberrablások és orvgyilkosságok, az ellenség kezére került dokumentumok és különleges felszerelések visszaszerzése, hosszú távú felderítő bevetések, légitámadások irányítása, és a bombázások okozta károk felmérése. (Megjegyzés az orvgyilkosságokhoz: Az Apokalipszis, most c. film bemutatása után több SOG-veterán is úgy nyilatkozott, hogy a filmen ábrázoltakkal ellentétben ezeket a gyilkosságokat nem amerikai katonák végezték, hanem helyi zsoldosok.) Egy SOG spike team végezte el a hadtörténelem első éles HALO ejtőernyős ugrását is, egy határt keresztező bevetésen. Az amerikai történelemben az összes háborút tekintve a SOG érte el a legnagyobb "ölési arányt" ("kill ratio"), minden egyes elesett amerikai ill. dél-vietnámi katonára 100 ellenséges jutott.

A SOG kötelékében körülbelül 2000 amerikai és több mint 8000 magasan kiképzett helyi katona szolgált, akik összesen több mint 2000 kitüntetést kaptak, köztük 10 Becsületrendet (Medal Of Honor) és 23 Kiemelkedő Szolgálatért Keresztet (Distinguished Service Cross). Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a Vietnámi háborúban az amerikai hadigépezet szemei, fülei valamint támadóékei ezek a katonák voltak.

 by: Sebbi

Az oldal tetejére